Motto:„Meseria este brățară de aur”!
Ne-am obișnuit ca Valea Muntelui să fie presărată de oameni inimoși, talentați, cu har de la Dumnezeu, care ne surprind prin tenacitatea lor. Astăzi vom poposi în satul Stejaru din comuna Farcașa în gospodăria unui tânăr înzestrat cu mult talent, Valentin Dirig.
Povestea lui începe cam așa: de mic copil se simțea atras de latura artistică, având o înclinație spre desen. A încheiat ciclul gimnazial şi visa la o școala populară de arte, numai că părinții l-au îndemnat să se orienteze spre domeniul silviculturii. Ascultător și cuminte a urmat cursurile acestui profil ca mai apoi să urmeze potecile acestei meserii timp de 17 ani.
Talentul cu care este înzestrat nu i-a dat pace, ci zi de zi pasiunea încolțea în inima lui până când și mâinile au dat curs acestui impuls creativ.
La început a cochetat cu sculptura în lemn, apoi într-o bună zi a luat o bucată de corn de cerb și a început să-l graveze. Rezultatul a fost uimitor chiar și pentru el. Din acel moment a știut pe care „stradă” va călători dedicându-se întru-totul pasiunii lui.
Rând pe rând și-a dotat atelierul cu fel de fel de freze și de unelte care să-i înlesnească munca astfel încât seară de seară își privește cu admirație micile giuvaieruri. A renunțat la locul de muncă pe care îl avea în domeniul silviculturii și nu regretă deloc această decizie. A descoperit noua pasiune care i se potrivește ca o mănușă.
Produsul finit nu este numai un obiect de decor, este mai mult decât atât, piesele emană emoții, făcându-le să fie unicate. Acest buchet de talent, pricepere, răbdare, migală și îndemânare aduce rezultate pe măsură. Creațiile care-i ies din mână sunt adevărate opere de artă, unicate prin natura lor.
Clienții sunt numeroși, are comenzi atât în țară cât și în străinătate. Datorită numărului mare de cerințe, artistul nu reușește să aibă obiecte în plus, dar în viitor râvnește să participe la târguri tematice, fie în țară sau în străinătate. Determinarea și perseverența cu siguranță îl vor purta pe culmile cele mai înalte ale creației și, după cum bine știm, „visele devin realitate”!
Roxana Gabor Tănase