duminică, mai 19
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

MOL România și Fundația  Pentru Comunitate au organizat în data de 26 aprilie, 2023, Gala Premiilor „Mentor Pentru România” , ediția a XIII-a. Pentru că s-a desfășurat la Timișoara, invitatul de onoare al Galei a fost Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena, dar cu origini de pe aceste meleaguri. Printre premianți s-a numărat și Liliana Pîntea, bibliotecara de la Hangu.

Organizatorii au recunoscut public meritele pe care Liliana le are în comunitatea sa: rezultatele de  excepție pe care le-a obținut în educarea tinerilor. Și mă refer la promovarea lecturii, a tradițiilor, a păstrării identității istorice. A fost propusă pentru acest premiu  de studenta Letiția Asavei, o fostă cititoare și colaboratoare a  bibliotecii. Liliana Pîntea ne-a surprins mereu prin strădania cu care le-a impus copiilor să  aprecieze bunul gust, meritele altora și ale lor, onestitatea și credința în Dumnezeu. Ea însăși s-a îndepărtat de tot ce este calp și găunos, iar cititorii i-au urmat exemplul. Pentru că Liliana este modelul demn de urmat de orice tânăr. În cei 33 de ani de bibliotecă a adunat sute de discipoli în jurul ei, cărora le-a conturat în mod minunat destinul. Nenumărate proiecte culturale, istorice, religioase, cu zeci de participanți i-au adus tot atâtea zeci de satisfacții.

În 2015 la Gala „Bun de tipar” a obținut diploma de excelență pentru cea mai bună bibliotecă din țară cu mențiunea ” pentru activitate susținută și coerentă în direcția promovării lecturii”. A preluat cu succes revista regretatului Teoctist Galinescu, asigurându-i continuitatea, și care acum poartă titlul „Ecoul Hangului”. Este atât de implicată și de creativă, încât cei mai mici utilizatori o îndrăgesc pentru că știe să se joace cu ei la Ludoteca din bibliotecă. Unul dintre cele ma frumoase proiecte ale Lilianei a fost debutul ei în literatură cu cartea „Hangu, ținut de legendă”. Legendele create de ea despre Hangu  păstrează toponimia și adevărul geografic și istoric. O adevărată carte de vizită, de care hanganii ar trebui să fie mândri. Prin tot ce întreprinde, Liliana aduce bucurie, zâmbete pe buze, recunoștința celor din jur. Munca unui bibliotecar nu se poate observa cu ochiul liber, dar în timp se conturează  soarta celor  care îi stau în preajmă. Felicitări, Liliana, pentru dăruirea ta neobosită!

Iolanda LUPESCU

 

Share.

Leave A Reply