Undeva în Oceanul Atlantic, la 300 km de Maroc, se află o insulă pe care spaniolii au cucerit-o în anul 1494, distrugând, aşa cum făceau coloniştii acelor timpuri, populaţia locală, numită guanşi, ce se stabilise acolo în jurul anului 200 î.Hr. venind din Africa.
Această insulă, care a servit drept punct de plecare spre America pentru cuceritorii spanioli, este Tenerife şi în secolul în care trăim a devenit una dintre cele mai căutate locuri pentru petrecerea vacanţelor de vară, „tot timpul anului”. De ce aşa? Pentru că e numită insula primăverii, cu o climă ce nu cunoaşte iarna şi frigul şi care-şi primeşte oaspeţii fără repaus.
Insula se împarte în două zone mari, total diferite: Sudul distracţiei, Nordul istoriei. Zona din sud este uscată, cu o climă ce aduce cu Africa de unde a „cumpărat” nisipul galben cu care şi-a acoperit plajele negre. Aici se găsesc staţiuni mari, hoteluri elegante, centre de golf, plaje mari şi turişti de tot felul.
În nord, totul se schimbă şi verdele alungă galbenul. Aici nisipul este negru, copacii sunt verzi şi înalţi, vegetaţia e mai bogată şi aici trăiesc localnicii. Tot aici se află şi capitala modernă a insulei, Santa Cruz de Tenerife. Vechea capitală a insulei, San Cristóbal de La Laguna, a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1999. Între aceste două zone atât de diferite stă un vulcan înalt de 3718 m, denumit Teide, un vulcan activ, care în anul 2007 a fost consemnat în Patrimoniul Omenirii al UNESCO. Accesul în vârful lui este simplu, cu mijloacele de transport şi, de sus, priveliştea lasă pe oricine fără respiraţie. Priveliştea şi altitudinea, desigur.
Insula vulcanică ce aparţine Spaniei are de toate. Mare liniştită, în zona Los Gigantes şi Playa de las Americas, un oraş cosmopolit şi modern, în Santa Cruz de Tenerife, nisip auriu pe plaja Teresitas, adus din Africa, o geografie asemănătoare cu cea de pe Marte în vârful vulcanului Teide, trasee montane simple sau periculoase, peşteri, parcul de aventură Siam, casa papagalilor, Loro Parque, valuri uriaşe în Puerto de la Cruz cu nisip negru ca cerul nopţii, plimbări cu barca pentru a descoperi delfinii.
Oana Raluca CIUCANU